Houd je hoofd koel!

Help (of yes!),Het is nogal warm. Naast veel water drinken en zorgen voor genoeg airco kun je hieronder lezen hoe jou lichaam op warmte reageert!

De hypothalamus heeft het er maar druk mee. Dit regelcentrum, gelegen in de hersenen onder de thalamus, bevat binnen haar kleine 4 gram meer dan tien kernen, verantwoordelijk voor allerlei functies in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de besturing van de hormonen, onze emoties en ook het warmteregulatiecentrum.
Dit systeem ontvangt signalen met informatie vanuit thermoreceptoren in de huid, en zet afhankelijk van de waarneming die zij doet een reeks processen in werking. Het is een bijzonder spannend spel van vurende neuronen en vernuftige aanpassingen in respons. Op verschillende manieren weet de hypothalamus het lichaam aan te sturen voor het behoud van een gezonde, comfortabele temperatuur om de warme dagen te trotseren.

Bij hitte is het merkbaar dat we wat slomer worden. We proberen ons niet te druk te maken en dragen luchtige kleding. Hoewel wij in ons doen en laten wat vertragen beginnen de zweetklieren in de huid juist harder te werken. Op een gewone dag verliest een mens ongeveer een liter zweet. Bij grote inspanning of op een warme dag kan dit oplopen tot wel 7 liter, enkel via transpiratie!
Bij de afscheiding van zweet is niet zozeer het vochtverlies de verkoelende factor, maar het verdampen van de druppeltjes op de huid. Als het buiten benauwd is met een hoge luchtvochtigheid raken we daarom ook minder warmte kwijt dan in een drogere omgeving.
Men kan dus stellen dat de meest nuttige vorm van warmteregulatie afhankelijk is van de omstandigheden. Of het nu geleiding, stroming, straling of verdamping is, de omgeving beïnvloed alles.
Hoewel we geen controle hebben over de klieren in de huid en we ze niet kunnen aansturen met onze wil, reageren ze wel degelijk op de waarneming die we doen. Afhankelijk van wat de receptoren de hypothalamus vertellen gaan neuronen vuren en komt het zweten op gang. Dit geld ook voor de vasodilatatie; om over een groter huidoppervlak warmte af te kunnen geven stuurt het warmteregulatiecentrum een seintje om een verwijding plaats te laten vinden in de bloedvaatjes. Zo hoeven wij ons zelf niet op te winden en zijn we goed voorbereid op de schommelingen van de thermostaat.
De gehele hypothalamus met al haar functies neemt minder dan 1% van het gehele hersenvolume in beslag. Dat zo een klein deeltje van een mens over zo veel functies beschikt geeft toch wel een goed gevoel. Met de resterende 99% erbij opgeteld zijn we niet te stoppen!
Best cool, vind je niet?

Liefs Anoek