Ruimte voor Emotie

Ruimte voor Emotie
“Als je met je gezicht naar de zon staat, valt de schaduw achter je.”
Een zinnetje dat zomaar eens langskwam en tot de verbeelding sprak.
Iedereen maakt het wel een keer mee, dat moment waarop het licht aan het eind van de tunnel wel erg weg lijkt te zijn en die ‘Mindful Positivity’ waaraan we ons zo wanhopig vastklampen niet afdoende is. Hoewel het goed is om met een optimistische blik de wereld tegemoet te gaan, moeten we ook leren dat problematiek van welke aard dan ook een aanzienlijke impact kan hebben op onze psyche.

Tegenwoordig is het alsof emotionele processen die onze aandacht nodig hebben niet de altijd urgentie krijgen die zij verdienen. Op het werk is er vaak geen ruimte voor, thuis hebben we ook veel te doen en we willen sterk zijn voor onze naasten. Hoe kan het dat we verwachten dat het leven gewoon doorgaat terwijl we geen ruimte nemen om te helen?
Het is toch niet realistisch om ervanuit te gaan dat onze problemen zichzelf wel oplossen?
Hier in de salon komen veel verhalen binnen van lieve mensen die geen tijd nemen om te herstellen. Pas als we er fysiek ziek van worden of een burn-out oplopen wordt er aan de rem getrokken. Dan komt alle problematiek waarvoor eerder geen ruimte was naar boven en is de energiereserve waarop zo lang geteerd werd echt volledig uitgeput.
Als we de gezondheid van de geest even serieus zouden nemen als die van het lichaam en de tijd namen om de nodige verwerkingsprocessen te doorlopen, dan zouden we misschien minder emoties opkroppen en niet op die reserve hoeven leven. Dan hielden we van nature genoeg energie over om door te gaan.
Door alleen maar positief te denken lossen we geen grote problemen op. Het helpt bij het overzien van de situatie en het geeft een luchtigere kijk op ervaringen die steeds meer op het ultieme doemscenario beginnen te lijken, dat zeker, maar het is ook niet slecht om eens die minder vrolijke emoties de ruimte te geven.
Wees eens lekker kwaad of verdrietig en voel je maar een dag of twee compleet leeg en diepongelukkig.
Huil een zee van tranen en laat al die energie los, zodat het niet in je blijft zitten en je die extra ballast niet mee hoeft te dragen op een weg die op zichzelf al zwaar genoeg is.
Je bent een mens, en mensen zijn emotionele wezens.
Het is misschien moeilijk om die emoties te bereiken omdat ze vaak pijn doen of confronterend zijn, maar wat is het op de lange termijn heel waardevol om goed in contact te zijn met je innerlijk. Dus hoewel positief denken goed is, verwar het niet met het bagatelliseren van de situatie en gun jezelf de kans alle elementen van het bestaan te ondervinden.
Het leven is onvoorstelbaar mooi, maar het stelt je ook op de proef.
En dat is niet erg.

Soms moet je eerst de schaduw trotseren voordat je in de zon kunt gaan staan.